Behalve dat asperges uitermate lekker zijn, bevatten ze ook veel voedingswaarde. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. De groene asperges, die hun kleur aan het zonlicht te danken hebben, bevatten zelfs nog meer vitamine C en ook caroteen. Door de aanwezigheid van calcium en asparaginezuren stimuleren asperges een optimale werking van de nieren.
Asperges bestaan voor 90 % uit water en staan bekend om de potentieverhogende en geneeskrachtige werking. In asperge zit de stof asparagine. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op leverstoornissen, onvoldoende nierfunctie, jicht, chronisch reuma, vermoeidheid, hartkloppingen en lage bloeddruk. Ook wordt beweerd dat asperges goed passen in afslankprogramma’s. Wil je afslanken, eet dan 3x per week asperges.
Voedingswaarde per 100 gram:
Energie KJ 68, kcal 16
Water 93.2 gr
Eiwit 1.0 gr
Vet 0 gr
Koolhydraten 3.0 gr
Vitamine B1 en B2 0.17 mg
Vitamine B6 0.03 mg
Vitamine C 30 mg
Natrium 5 mg
Kalium 200 mg
Calcium 20 mg
Fosfor 60 mg
Asperges bevatten twee elementen die zorgen voor een goede en effectieve werking van de nieren: calcium en asparaginzuren. Beide componenten zorgen voor reiniging van de nieren en een snelle afwatering. Veel artsen vinden het voor hun patiënten een gezonde zaak om jaarlijks één of twee keer ‘een grote schoonmaak’ te houden. Bij dit zogeheten ontslakken van maag en darmkanaal, kunnen asperges een belangrijke rol spelen.
Asperges kunnen een speciaal luchtje nalaten bij het plassen. Dit komt voor bij ongeveer de helft van de asperge-eters. Deze typische geur komt door de aanwezigheid van zwavelhoudende sporen in de aspergeplant. Onze lever zet deze stofjes om in zogeheten methylmercaptanen, vluchtige zwavelverbindingen die via de urine ons lichaam verlaten. En dat ruiken we dan als een vreemd luchtje op het toilet.
Hoe zonniger en warmer het voorjaar, hoe eerder de asperges geoogst kunnen worden. Meestal is dat rond Koningsdag. Doordat wij echter onder een deel van ons aspergeveld verwarming hebben liggen, kunt u bij ons vaak al vanaf Pasen voor de eerste asperges terecht. Bovendien maakt de extra warmte ze nog malser en lekkerder. Asperges zijn traditioneel tot eind juni verkrijgbaar. Vers zijn ze het lekkerst. Gewikkeld in een vochtige theedoek kunt u ze in de groentelade van uw koelkast 3 tot 4 dagen bewaren zonder op voedingswaarde in te leveren. U kunt ze echter ook invriezen. Schil en was de asperges en vries in zonder te blancheren. De asperges kunt u zo ca. 4 maanden bewaren. Vervolgens bereidt u ze als ijsklomp in kokend water, dus zonder vooraf te ontdooien.
Maagdelijk wit, is ze. Maar het is slechts schone schijn. De asperge is eigenlijk een ‘wilde dame’, die te boek staat als lustopwekker en vergroter van het libido. De verhalen die dat moeten bewijzen, zijn talloos en van alle tijden. Cleopatra geloofde er in het begin van onze jaartelling in ieder geval heilig in. Om die reden serveerde ze haar geliefde, de legendarische Romeinse veldheer Julius Caesar, bij voorkeur asperges als hij langskwam. En Madame de Pompadour – een echte liefhebster in de breedste zin des woords – liet altijd aspergepuntjes voor haar ‘intieme feestjes’ bereiden. De Arabier Shaykh Nafzawi schrijft in zijn boek De geurtuin dat mannen die elke dag een aspergegerecht tot zich nemen, zullen groeien in hun amoureuze verlangens.
Meldingen